Франсоа Габар на борда на Macif.
В обиколката на земята под ветрила

Французин с нов рекорд на Пасифика

Агенция Монитор - вторник, 05-12-2017 - 15:34

Французинът Франсоа Габар постави нов рекорд за пресичане на Тихия океан в южната му част с многокорпусен плавателен съд под ветрила. С тримарана Macif той мина разстоянието от остров Тасмания до нос Хорн за 7 денонощия, 15 часа, 15 минути и 31 секунди. Предишното топ постижение на самотен мореплавател беше на сънародника му Тома Ковий с тримарана Sodebo, обявен за "Моряк на 2017 г." във Франция - 8 денонощия, 18 часа, 28 минути и 45 секунди.

Габар гони в момента и рекорда за най-бърза околосветска обиколка под ветрила на Ковий - 49 дена, 3 часа, 4 минути и 28 секунди. Той трябва да прекоси Атлантика от Хорн до Уесан (Фр) за по-малко от 20 денонощия, за да го подобри. Габар вече подобри с 2 денонощия контролното време между Уесан и нос Хорн, като мина дистанцията за 29 дена, 3 часа и 15 минути, което е второ изобщо в историята след това на Франсис Жойон и неговия екипаж на борда на IDEC Sport - 26 дена, 15 часа и 25 минути.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.