lechenie.bg
Британски диетолози установиха:

Кромид и домат пазят от рак

Агенция Монитор - неделя, 21-01-2018 - 18:22

Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщи в. „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.
Съдържащият се в лука и чесъна алицин се свързва с токсините, които предизвикват рак, и способства за тяхното извеждане, обясни диетологът Торал Шах.
В доматите пък има ликопен, който предпазва от рак на простатата, като обезврежда свободните радикали.
Съединения в горските плодове блокират активността на протеините, които предизвикват неконтролирано делене на клетките. Гъбите стимулират активността на имунната система, а магданозът блокира образуването на кръвоносни съдове в раковата тъкан.
Храната с много животински мазнини предразполага към някои видове рак, например на червата, млечната жлеза, простатата и белите дробове. Един от рисковите фактори е наднорменото тегло. Затлъстяването е причина за 14% от смъртните случаи от ракови заболявания при мъжете и 20% при жените.
Промяната на начина на хранене и включването на повече зеленчуци и плодове в менюто намаляват вероятността от възникване на злокачествени заболявания с 80%. За профилактика е полезна и средиземноморската диета, която осигурява омега-6 и омега-3 мастни киселини и много антиоксиданти и фибри.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.