Добавена реалност за тактически операции

Агенция Монитор - събота, 27-05-2017 - 13:05

Информацията е сила за войниците, на бойното поле. Намирането на правилните позиции, както на приятелите, така и на враговете е от ключово значение за гладкото изпълнение мисията и избягването на жертви. Американската армия разкри най-новата си иновация, система с дисплей за войниците, наречена „Тактическа добавена реалност” или TAR (Tactical Augmented Reality).


Системата TAR се състои от малък окуляр с размери 2.5 см на 2.5 см поставящ се върху каската на войник. Окулярът показва карта в зрителното поле на войника, като предлага моментално целева информация и GPS координати, показващи къде се намира останалата част от отряда.


Проектиранo да замести ръчното GPS устройство на войника, TAR също е безжично свързано с таблета, носен на кръста от войника, както и с термо визьора, монтиран на пушката им. Това означава, че допълнителни данни, като изображение на целта или разстоянието до нея, може да бъдат показвани от окуляра. Тези визуални данни може да се изпращат безжично до окулярите на други членове от екипа.


TAR наподобява на друг дисплей, разработен от BAE Systems, наречен Q-Warrior, който вече е изпробван от американската армия на бойното поле, но е малко по-голямо от системата на CERDEC.

Основното предизвикателство, пред което се изправя CERDEC при разработването на TAR, е намирането на начин да миниатюризира изображение с висока разделителна способност, което да се вмести на толкова малък окуляр и не може да бъде постигнато с наличния хардуер. За това разработват монохромен дислпеи с висока разделителна способност, който да е достатъчно ярък, за да бъде използван на дневна светлина, както е в ход и разработването на цветни устройства.


 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.