Държавата ще плаща за бавачки, може да са бабата и дядото на детето

Агенция Монитор - събота, 17-06-2017 - 10:35

Държавата ще осигурява детегледачи за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. Програмата се реализира с европейски средства и е продължение на предишна такава.

"Целта на програмата е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани", заяви в студиото на NOVA телевизия зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Предвидени са около 20 милиона лева за 1500 семейства, като програмата ще осигурява гледачи на деца от 0 до 5 години. Кандидатстването ще може да става и по електронен път, разясни Русинова.

Приоритет ще са хора, регистрирани в бюрата по труда, стана още ясно от думите й. 

Възнаграждението за детегледачите ще се изчислява на база минимална работна заплата и в зависимост от работното време на родителите.

Зорница Русинова не отрече, че предвидените пари за детегледачите могат да не са достатъчни. "Държавата се стреми да покрие минимума", заяви зам.министърът и допълни, че програмата е приоритетно насочена към самотните родители и хора в неравностойно положение.

При подбора на детегледачите ще се "стимулират" хора в предпенсионна възраст, също регистрирани в бюрата по-труда. За предпочитане ще бъдат кадри с опит в педагогиката и грижата за хора.

Финалната дума при избора на детегледач обаче ще е на семействата. 

Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.министърът. Всички участници обаче ще преминават обучение.

"Важното е родителите да имат доверие на човека", заяви Русинова.

Източник: Nova.bg  

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.