Р. Овч. мълчи на разпит в следствието (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - четвъртък, 04-05-2017 - 12:47

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров отказа да дава обяснения по време на разпит в Столичното следствие. Дългия инкасатор беше извикан да се яви пред магистратите заради разследването за концесията на мини „Бобов дол". Р. Овч. обаче е отказал да дава обяснения и си тръгна от следствието след 20 минути.
По това дело Овчаров има две обвинения - за престъпление по служба и за безстопанственост. Според прокуратурата в нарушение на закона Овчаров е разрешил на мини „Бобов дол" да отдаде под наем правата за добив на въглища на частното дружество "Ораново". Второто обвинение е за това, че през февруари 2007 г. е предложил на МС допълнително споразумение по невлязъл в сила концесионен договор, с което е било нарушено предишно правителствено решение.
Бившият енергиен министър има и обвинение за АЕЦ „Белене" – за безстопанственост, която е нанесла щета на хазната от близо 200 млн. евро. Според разследването в края на ноември 2006 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката и принципал на държавното дружество НЕК ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в редица закони и правилници, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на НЕК при сключването на споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“. Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро. Овчаров е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.