1000 лева глоба за син, пребивал майка си

Ели Кру­мо­ва - неделя, 28-05-2017 - 15:00

С 1000 лева глоба от пловдивския съд се отърва безработен неженен пловдивчанин, който е пребивал системно майка си. Насилникът бе освободен от наказателна отговорност по небезизвестния член 78А от НК, тъй като до момента не е бил осъждан.

Срещу него на 27 декември м.г. имало издадена заповед за незабавна защита със срок от 18 месеца. Тя му забранявала да приближава майка си, жилището й, местата й за отдих и социални контакти. Синът не трябвало да тормози възрастната жена както психически, така и физически.

Той обаче не се съобразил със съдебната заповед за защита и на 25 март 2017г. се напил порядъчно и отишъл в дома на майка си. Заедно с нея била и болногледачката й, пред очите на която се разразил скандал. Синът нахлул в двора на къщата и поискал да влиза вътре. Майка му му се противопоставила, като му казала да си тръгва от дома й. Той й отвърнал, че няма да си тръгне, започнал да обижда майка си и да я блъска по входната врата. Започнал да хвърля камъни по прозорците, ритал входната врата и псувал. Всичко това продължило около 2 часа, след което болната жена се обадила на 112 и поискала в дома й да бъдат изпратени полицаи.

За нарушената заповед за защита синът го грозял затвор до 3 години и глоба до 5 000 лева. Съдът обаче преценил, че мъжът не е бил осъждан за престъпление от общ характер, както и че от деянието му няма причинени имуществени вреди, поради което наложил глобата от 1000 лева. Съдебното решение не е окончателно и може да се обжалва. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.