НАСА пусна снимка на Земята от Марс

Агенция Монитор - понеделник, 09-01-2017 - 14:03

Хората са свикнали да виждат снимки на отдалечени звезди. Този път НАСА има малко по-различна снимка, която споделя – става дума за кадър на Земята и Луната, снимани от гледната точка на Марс – т.е. от 205 млн. километра разстояние.

Снимката е сглобена от два кадъра, направени на 20 ноември 2016 г. от апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Кадрите не са направени просто от любопитство. Чрез тях учените са измерили и настроили сензорите на камерите на MRO.

Луната е изсветлена допълнително, защото е много по-тъмна от Земята и ще е много трудно видима, ако се остави със същото ниво на яркост като снимката на Земята. Запазени са пропорциите, размерите и разстоянието на Луната и Земята спрямо една друга. Към момента на снимката към Марс гледа Австралия.

В кадъра те изглеждат много близо една до друга, но това е заради гледната точка. Тук Луната се намира почти изцяло зад Земята, когато е гледана от Марс. Реалното разстояние между двете е приблизително 30 пъти диаметъра на Земята.

Същевременно учени от НАСА работят върху нов тип подслон, който да бъде изграден на бъдещата база на Марс. Идеята на "Марс Айс Хоум" е да се намерят максимално ползотворни начини за използване на ресурсите на червената планета. От космическата агенция съобщават, че тя може да бъде изградена от ледени куполи, каквито има на червената планета. Към момента проектът е само една от много концепции за това как да изглежда и как да се изгради базата. Една от основните цели на учените е да намерят начини да използват наличните материали и блага на Марс. Ако постигнат това, товарът, който астронавтите ще вземат от Земята, ще бъде в пъти по-малко, а с това шансовете мисията да бъде успешна се увеличават.

Като всяка концепция, и тази има редица недостатъци. Около 400 дни ще са необходими, за да се събере достатъчно вода за един купол. Като алтернатива се предлага създаване на роботи, които да бъдат изпратени по-рано на Марс, които да ускорят изработването на структурата. Проектът все още се разглежда от НАСА разглежда и решението дали да бъде избран предстои.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.