2. Децата в ателието с ръководител Зорница Иванова са на възраст от 6 до 18 години
Христо Христов

Зографчета подредиха 70 икони под липите

Христо ХРИСТОВ - петък, 13-04-2018 - 14:38

 

 

 30 момчета и момичета на възраст от 6 до 18 години, възпитаници на ателието по иконопис  с ръководител Зорница Иванова при старозагорския храм „Света Троица“ представиха 70 свои работи в станалата вече традиция изложба , открита в една от залите на старозагорската художествена галерия.. Топли думи към бъдещите зографи с пожелания за нови творчески успехи в трудното поприще на иконописването отправи изкуствоведът и директор на галерията, проф. д-р Марин Добрев.

Ръководителката на ателието Зорница Иванова припомни, че то е „заченато“ през 2014 г. , като целта е била да бъдат събрани средства за обновяването на помещение в двора на църквата, което да се превърне в просветен център.В него ще се помещават примитрополитското неделно училище „Свети Игнатий Старозагорски“ и неделното училище „Света Троица“.    Икони на възпитаници на ателието вече са стигнали до Атон, а през м.г. в архондарика на манастира „Св. Георги Зограф“ е била подредена и изложба, приета с интерес от монасите и поклониците.

Старозагорските зографчета са участвали през 2017 г.и в съпътстващата детска изложба към петото биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.