Теменужка Петкова
СНИМКА МОНИТОР

Още 4 компании с интерес към газовата връзка с Гърция

Агенция Монитор - сряда, 05-10-2016 - 17:24

Четири нови компании са заявили интерес да участват в проекта за междусистемната газова връзка между България и Гърция . Те искат да резервират капацитет във втората обвързваща фаза на пазарния тест - процедурата по търсене на транзитьори на синьо гориво, които да ползват капацитета на тръбата. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в София с министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис.

Втората фаза на пазарния тест официално започна на 5 август, след като енергийните регулатори на България и Гърция одобриха указанията за управление и разпределение на капацитета на газовата връзка.

Министър Петкова посочи, че и българският, и гръцкият регулатор в момента търсят възможност за разработване на правила, които да дадат възможност на тези компании да се включат във втората фаза на пазарния тест при спазването на всички изисквания за публичност, прозрачност и равнопоставеност.

„Надяваме се всичко да бъде успешно с тези нови участници, което е гаранция за интереса към проекта и за неговата икономическа обоснованост“, каза още министър Петкова.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.