В периферията на праисторическата могила край старозагорското село Маджерито вече са излети основи на магазин за селскостопанска техника и резервни части.

СКАНДАЛ! Строят магазин в селищна могила

Христо Христов - вторник, 12-07-2016 - 13:48

Магазин за селскостопански машини и резервни части за тях се изгражда в очертанията на все още непроучена селищна могила в землището на старозагорското село Маджерито, сигналът за незаконната дейност е бил подаден на 12 юли в старозагорския исторически музей. При посещение на място специалистите са констатирали, че обектът е на „Агротехники и Ко“ ООД от Карнобат, а строителството се осъществява от сливенското „Гради“ ЕООД. Разрешителното за строителство е издадено от община Стара Загора на 27 април 2015 година, а самото разкопаване е стартирало на 7 юни. Информационната табела на обекта.

Временно изпълняващият длъжността директор на РИМ – Стара Загора Петър Калчев е категоричен, че селишната могила е вписана в археологическата карта на България, никой не бил съгласувал издаването на строителното разрешение с институцията.

„Ще подадем сигнал до инспектората на Министерството на културата, който на свой ред ше трябва да се произнесе по последвашата процедура. Това са ни правомощията, не можем да спрем строителите сами.“, коментира той.

По думите на представителя на възложителя Александър Ников никой не е съобшил за историческия обект при издаване на разрешителното. Той остана изненадан от внезапния интерес на репортери към обекта. В хода на изкопните работи били намерени отделни керамични фрагменти, които били запазени. На практика е засегната периферията на праисторическата селишна могила, върху нея са насипани обаче стотици кубици хумус от основите на бъдешия магазин.

Стотици кубици пръст са насипани върху самата могила, която е нанесена на археологическата карта и все още не е проучвана от специалистите.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.