Ръководители и представители на 9 оперни формации от 4 страни на Балканите приеха в Стара Загора съвместен меморандум.
Христо Христов

Играят опера на Росини в 9 театъра

Христо Христов - събота, 10-12-2016 - 13:01

Малко известната у нас опера на Джоакино Росини /1792-1868/ „Пътуване по Реймс“ ще бъде поставена едновременно на сцените на 9 театъра в България,Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина, стана ясно на финала на втората среща на Балканската оперна мрежа, проведена в Стара Загора.

Усилията си за постановката обединяват оперните формации в Сараево, Белград, Бургас, Стара Загора, София, Пловдив , Варна, Констанца и Русе, които залагат заглавието в плановете са 2017 година. Целта е да се обменят декори, костюми, изпълнители и оркестранти, за може творбата на прочутия композитор да стигне до повече меломани на Балканския полуостров, коментира директорът на държавната опера в Града на липите Огнян Драганов.

Той и колегите му от останалите трупи , членове на БОМ приеха съвместен меморандум и изпратиха нарочно писмо до министрите на културата в страните си. В него те настояват за съдействие при преодоляване на административните пречки и чрез финансовите лостове на бюджетите си да насърчават съвместните партньорски проекти.

„Пътуване по Реймс“ е втората съвместна продукция на БОМ след концерта на финала на провеждащия се в Стара Загора 47-и Фестивал на оперното и балетното изкуство. Операта е създадена през 1825 г. във връзка с предстоящата коронация на френския крал Шарл X, мотиви от нея по-късно Росини използва за последното си произведение „Граф Ори“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.