Марта Вачкова оценява късометражки на „Златна роза“

Агенция Монитор - сряда, 27-09-2017 - 14:12

Актрисата Марта Вачкова ще застане начело на тричленното жури в късометражната програма на „Златна роза“ тази година. За одобрението на оценяващите и Голямата награда в категорията ще се борят общо 26 заглавия, сред които „Може би утре“ на Мартин Илиев, „Охлюви“ на Албена Пунева, „Изпитания“ на Любомир Печев, „Разпознаване“ на Тома Вашаров, „Правила“ на Ясен Генадиев и „Нощите на един самотен вестоносец“ на Андрей Кулев, които са заснети с финансовата поскрепа на НФЦ. В рамките на „Златна роза“ любителите на седмото изкуство ще могат да изгледат още кратките ленти на Боя Харизанова, Яна Титова, Стефани Райчева, Симеон Сокеров, Джонатан Хайделбергер, Елена Тончева, Калоян Патерков, Мина Милева и Весела Казакова. Освен основното отличие в категорията Вачкова ще връчи и два диплома за конкретни постижения.

Филмовият фестивал, който ще проведе от 30 септември и до 7 октомври, ще представи и две изложби в съпътстващата си програма. Още в първия ден от форума във фоайето на Фестивален и конгресен център-Варна ще бъдат разположени фотографиите на Темелко Темелков, обединени под общото име eMOTION. Изложбата, в която място намират 14 кадъра, ще бъде открита от 17 ч.

Още на следващия ден със същия начален час в Градската художествена галерия ще бъде почетено изкуството на оператора Бончо Карастоянов в игралния филм „Земя” (1957) на Захарий Жандов. Изложбата се осъществява съвместно с Българска национална филмотека, курирана е от Иво Хаджимишев с финансовата подкрепа на Архив Гипсън и е съставена от фотоси, направени по време на снимачния процес на лентата и съхранявани в колекцията на националния ни филмов архив.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.