Еврокомисията ни подкрепи за приемането ни в Шенген

Емил Радев, депутат в европарламента от ЕНП/ГЕРБ: Мониторингът за България и Румъния отпада след година

Яна Йорданова - четвъртък, 20-10-2016 - 19:00

От есента на 2017 г. ще влезе в сила общоевропейски механизъм за демокрация за всички членки

- Г-н Радев, ще стане ли по-надеждна границата ни след европейската подкрепа, която получихме по време на срещата в Братислава и отпуснатите средства за страната ни?

- Нека първо уточним, че в последните месеци няма увеличение на мигрантския натиск към страната ни. От една страна желаещите да пресекат границите използваха топлото време. От друга контролът на двете външни граници -българо-турската и българо-сръбската, става все по-затегнат. Това е ясен сигнал към трафикантите и към мигрантите, че на практика няма маршрут през България за Западна Европа. Също така се довършва и преградното съоръжение на границата. Сумата от 160 милиона евро, които ще получим безпрецедентно като помощ от Европейския съюз, е още едно доказателство, че България е важна за сигурността на европейските граници. Те ще бъдат използвани за създаване на сензорна система по оградата, за наблюдение, за термални и индивидуални камери на граничните полицаи. Ще се закупят джипове за граничните полицаи, патрулен кораб с модерни средства за наблюдение. Така че след като всички тези средства бъдат вложени в техника, в личен състав и в обучение, външните граници на страната ни ще са много по-сигурни. Нека не забравяме и за помощта, която ни оказва новата европейска агенция за гранична и брегова охрана. Дейността й стартира на 6 октомври. Това е ясен знак за отговорността, която е поела България и за опазването на европейските граници.

- Само че от сръбското министерство на отбраната заявиха, че бежанският наплив през България към Западна Европа в последните три месеца рязко се е увеличил, въпреки че са готови 172 км от оградата.

- Но тук се има предвид не само влезлите незаконно. Много от хората искат бежански статут. Те имат право да пребивават у нас, докато им обработват документите. Някои дори са без паспорти и казват, че са сирийци. Следва процедура по сваляне на отпечатъци. През това време обаче знаете, че България не е крайната дестинация, към която тези хора се стремят. След това те се насочват към заветната Германия или към скандинавските страни. Това също е част от засилените опити за преминаване на българо-сръбската граница.

- В европейски мащаб смятате ли, че започна малко по малко да се намира решение на бежанския проблем или напротив, очаквате той да се задълбочи?

- Виждам отрезвяване в отделните държави-членки и че Европейският съюз взема по-строги мерки към нелегално пресичащите границите. Наскоро се подписа споразумение-декларация с правителството на Афганистан, което е много важно особено за нас. 70% от мигрантите на територията на България са от Афганистан, а в европейски мащаб това са втората по-големина група мигранти. Много е важно, че разписахме механизъм за фиктивно връщане на тези хора обратно в Афганистан. Договорени са и полети до Кабул.

- Наскоро заявихте, че трафикът на хора генерира повече пари и от бизнеса с наркотици и оръжие. За какви суми става дума?

- Наистина трафикът на хора през последните години носи огромни печалби за каналджиите. Смята се, че над 10 милиарда евро се въртят в този бизнес. Това е огромен бич за Европа. Освен трафика на хора за сексуална или трудова експлоатация, виждаме, че каналджиите прекарват и мигранти. А между тях може да има такива, свързани с организираната престъпност. Затова борбата с трафика на хора е един от приоритетите на България и на цяла Европа.

- Няколко пъти изтъкнахте, че сме надеждна граница. Това означава ли, че трябва да повдигнем отново дебата за влизането ни в Шенген или трябва да изчакаме. Вярно ли е, че въпросът е дискутиран в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в европарламента?

- С комисаря Димитрис Аврамопулос имаше изслушване в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред по проблемите във връзка с Шенген. На въпроса ни с колежката ми Мария Габриел от името на Европейската комисия Аврамопулос заяви, че България и Румъния са напълно готови за влизане в Шенген и че сме изпълнили всички изисквания. Така че имаме подкрепата на Еврокомисията, но всичко зависи от единодушното решение на държавите-членки от Шенген. Надяваме се това решение да бъде взето възможно в най-кратък срок. По този начин България ще може още по-надеждно да пази европейските граници, тъй като ще бъде част от шенгенската информационна система. Разчитам въпросът да бъде поставен на дневен ред през следващите месеци. Надявам се този път държавите-членки да не се поддават на вътрешнополитически влияния, защото от четири години България е напълно готова за приемане в Шенген.

- С ваши колеги отдавна апелирате за премахването на механизма за сътрудничество и контрол за страната ни. Докъде стигнаха нещата, след като въпросът е бил дискутиран в комисията по граждански свободи?

- С много голямо мнозинство в комисията се прие докладът на европарламента за създаване на общоевропейски механизъм за демокрация, върховенство на закона и човешки права. Така че очакваме той да бъде гласуван в пленарна зала съвсем скоро. Той призовава през 2017 г. Европейската комисия да внесе законодателно предложение за създаване на такъв общ механизъм, който на практика ще направи мониторинговия доклад на всяка една държава-членка във връзка със спазване на демократичните ценности, борбата с корупцията и др. Прие се изрично предложението, че с въвеждането на този механизъм изрично отпада механизмът за мониторинга за България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред. Ще бъдем наблюдавани равноправно с останалите държави-членки. Още повече, че това ще се прави от юристи, избирани от ЕП и ще има по един съдия от всяка една държава-членка. Така че докладът ще бъде независим. Разбира се, предвидени са и санкции, когато препоръките не се изпълняват. Те могат да са дори и спиране на европейско финансиране. Но на практика ще видим това във всички държави-членки и общоевропейските проблеми ще бъдат локализирани.

  • - Откога точно трябва да влезе в сила този механизъм?

  • - Знаете,че ЕП не може да приема собствени законодателни актове. В доклада е записано, че до септември 2017 г. ЕК трябва да внесе законодателно предложение за създаването на този механизъм. Като гледам голямото мнозинство, с което се прие това в европарламента, се надявам, че следващата година ще има напредък в това отношение.

  • - Тоест от есента можем да очакваме да отпадне и мониторингът за България?

- Разбира се, но ще има и малко техническо време, защото този доклад ще трябва да се приеме като законодателен акт.

- В момента сте на предизборна обиколка. Кажете каква кампания наблюдавате?

- В ГЕРБ се стремим да водим позитивна кампания, да разясняваме на гражданите всички въпроси, които ги интересуват. Една част от политическия спектър обаче залага на кампания с лични нападки и игнорира добрия тон. Тук бих споменал и вулгарния език на Радан Кънев в телевизионно студио. В същото време той показа и че не познава добре конституцията. Дори третокласните адвокати са чували за чл.108, където ясно са разписани правомощията на министър-председателя. Подобен тон е недопустим и е обида към българските граждани. За съжаление за пореден път личните нападките и популизмът взеха връх в кампанията и явно там, където кандидатите нямат аргументи и платформа, прибягват до езика на омразата.

 

ВИЗИТКА:


Роден е на 26 май 1971 година във Варна

Завършил е право и публична администрация, докторант по търговско право

Адвокат към Адвокатска колегия - Варна

През 2009 г. е избран за народен представител в 41-ото НС, а през 2013 г. е избран за депутат в 42-ото НС

Евродепутат от 2014 г., член на правната комисия и комисията „Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред” в ЕП

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.