МОНИТОР

Управителят на БНБ: Банковата система е много стабилна

Агенция Монитор - четвъртък, 11-01-2018 - 15:38

"На системно ниво българската банкова система е много стабилна. Коефициентите на капиталова адекватност и ликвидност са по-високи от средните за ЕС. Доходността е висока по историческите стандарти и близка до нивото отпреди кризата за втора поредна година", казва управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за Financial Times.

Според него практиките ни за банков надзор не са били достатъчно силни, за да се предотвратят събития като КТБ. Липсвала е и подходящата институционална рамка за разрешаване на подобни кризи. „Фалитът на КТБ бе важен урок не само за централната банка, но и за политическата класа и институциите на страната“, допълва той.

Управителят на БНБ се подготвя и активно за възможното присъединяване на България към еврозоната, отбелязва още FT. “Правим много неща, които са извън полезрението, но са много важни. Засилихме аналитичната си дейност, включително по отношение на ползите и разходите от интеграцията към финансовата инфраструктура на ЕС. Поддържаме системата си за плащания напълно в съответствие с изискванията на еврозоната. Поддържаме най-високото качество на статистиките“, казва той.

Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и столици на страните от еврозоната смятат, че е рано България да се присъедини към зоната с единна валута заради ниските доходи и проблемите със съдебната система. Според Радев обаче България покрива Маастрихстките критерии за публичния дълг, бюджетния дефицит, слабата инфлация и дългосрочните лихвени проценти.

„Има две мнения по въпроса. Едното е, че ако страната изпълнява критериите, тя не трябва да бъде спирана“, казва Радев. Другото е, че трябва да се вземе предвид „по-широкото състояние на публичните институции".

По думите му България трябва да направи много, за да укрепи основните си институции, не на последно място и на съдебната власт. Останалите институции обаче са стабилни, добавя той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.