Намериха начин да забавят стареенето при винарките

Агенция Монитор - петък, 08-09-2017 - 11:45

Американски учени откриха ефикасен метод за забавяне на стареенето.
Експертите се поинтересували как с течение на времето се променят размерите и формата на митохондриите у плодови мушици. По средата на живота на дрозофилите, т.е. месец след появата им на бял свят, въпросните органели стават по-големи и с по-издължена форма. Това им пречи да изпълняват функциите си и допринася за стареенето.
Биолозите открили как да увеличат продължителността на живота на самци сред плодовите мушици с 12 процента, а на самки - с 20 процента. Ролята на протеина Drp1 била от съществено значение, тъй като авторите на изследването си дали сметка, че с течение на времето съдържанието му у мушиците се понижило. С повишаването на нивото на Drp1 броят на големите митохондрии започнал да намалява, а този на физиологически нормалните митохондрии - да се увеличава. Нивото на Drp1 се повишило за седмица, след като дрозофилите навършили 30-дневна възраст.
Освен това било установено, че активирането на гена Atg1 води до унищожаване на увредените митохондрии.
"Всичко изглежда така, сякаш сме отнели мускулна тъкан на средна възраст и сме я подмладили - заяви Дейвид Уокър от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. - На практика задържахме влошаването на здравето с възрастта, а 7-дневната намеса се оказа достатъчна, за да се удължи животът и да се подобри здравето на мушиците."

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.