Twitter
Социални експерименти в изкуството

Злосторници с лопата усвоиха арт-проект (СНИМКИ)

Агенция Монитор - петък, 19-05-2017 - 14:20

След участието си в изложба на съвременно изкуство в Лондон, британската артистка Лана Мейзик се чудела какво да прави с една основна част от инсталацията, с която участвала на събитието и решила да превърне това чудене в социален арт-експеримент. Лана взела и изсипала на улицата пред дома си купчина монети по 2 пенса (общата сума възлизала на около 300 паунда). След това тя просто сложила камерата си на перваза на прозореца и зачака да види каква ще е реакцията на минувачите и дали безстопанственото богатство ще остане дълго на паважа. Експериментът започнал в 9 ч сутринта. Първият „бисер“ не закъснял, по улицата минали няколко деца с колела и съвсем спонтанно се настанили край парите да си играят сякаш са в пясъчник, а след това си заминали, без да вземат и пенс.

Децата просто си поиграли в „пясъка“

Най-честата реакция била минувачите да се доближат до купчината, да вземат по някоя монета и да я хвърлят в минаващия наблизо канал, да се снимат край „съкровището“ и други подобни безобидни действия. Експериментът приключил много рязко, когато около 12:40 на място пристигнали двама типове със сак и въоръжени с лопата. Те мълниеносно събрали парите и изчезнали в неизвестна посока, без да осъзнават факта, че съвсем случайно, „усвоявайки“ арт-проекта, те също се превръщат в част от художествено произведение и едновременно с това в обект на социално ориентираната фотография.

Злосторниците с анцузи са неразделна част от градската среда.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.