Средната заплата скочи с 34 лева

Агенция Монитор - четвъртък, 10-08-2017 - 15:55

Средната заплата в страната е нараснала с 34 лева за три месеца, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). През първото тримесечие на годината средното възнаграждение у нас е било 1006 лв., а през второто тримесечие сумата скача до 1040 лв. В периода април – юни средният доход в обществения сектор е бил 1054 лв., което е с 18 лв. повече спрямо този в частния сектор.

Статистиката показва, че за едно тримесечие най-висок ръст на възнагражденията са получили трудещите се в сферата на финансите и застрахователната дейност. През второто тримесечие финансистите са печелили средно 1815 лв. или с 128 лв. повече спрямо първите месеци на година.

Със 105 лв. по-високи заплати за тримесечие могат да се похвалят и заетите в добивната промишленост, които в края на юни са изкарвали средно по 1540 лв.

От края на март до края на юни заплатите на заетите в ИТ бранша са намалели средно с 41 лв. Въпреки това компютърните спецове остават най-високоплатените служители у нас със средно възнаграждение от 2306 лв.

На другия полюс са сервитьори, готвачи, камериерки и рецепционисти, чийто доход през второто тримесечие е бил средно 635 лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.