Студентите масово не записват висше по математика

Meдицинските вузове обират отличниците

Мила Мишева - неделя, 15-11-2015 - 18:35

Първокурсниците са със среден успех 5,55

Студентите по медицина първи курс имат най-високия среден успех от дипломите за средно образование – „отличен 5,5“, спрямо учащите в другите професионални направления. Това показват резултатите от новото издание на рейтинговата система на университетите. На второ място само с няколко стотни разлика са първокурсниците по фармация със среден успех от дипломите – 5,51. На трета позиция пък са бъдещите стоматолози, а след тях се нареждат правистите със среден успех - „много добър 5,27“. В дъното на класацията са студентите по животновъдство. Успехът им от дипломите за средно образование е „добър“ 4,23.

Резултатите от рейтинговата система показва още, че образованието ни по медицина привлича най-много чуждестранни студенти. На второ и трето място по принос за курсисти от други държави са фармацията и стоматологията.

Студентите масово пренебрегват висшето по математика, показват още резултатите от рейтинговата система. Математиката заема последните места в класацията по брой студенти в професионално направление – 417. В същото време според експертите бъдещето е в математическите специалности и точните науки.

Още по темата в хартиеното издание на в. "Монитор"