СНИМКА PIXABAY.COM

52% от новите коли в Норвегия са електромобили и хибриди

Агенция Монитор - петък, 05-01-2018 - 15:03

Щедрите субсидии в Норвегия, стимулиращи отказа от използването на бензинови и дизелови автомобили, са довели до сериозен ръст в продажбите на по-екологични превозни средства, съобщи Reuters. Над половината от новорегистририраните коли през 2017 г. са електромобили и хибриди.

Данни на независимата Норвежка пътна федерация (OFV) показват, че 52% от всички нови продажби на коли се падат на електромобилите и хибридите, които имат както електрическа батерия, така и бензинов или дизелов двигател. През 2016 г. техният дял е бил 40%, уточнява publics.bg.

Норвегия освобождава новите електромобили от почти всички данъци и дава безвъзмездни помощи, които могат да струват хиляди долари годишно. Те са свързани с осигуряването на безплатни или субсидирани паркинги, възможности за презареждане, използване на тол пътища, фериботи и тунели.

Миналата година Международната агенция по енергетика отчете, че Норвегия е много пред други държави като Холандия, Швеция, Китай, Франция и Великобритания по продажби на електромобили. По данни на организацията, изключващи хибридните коли с малки електрически батерии, които не могат да бъдат включвани за зареждане, продажбите на електромобили в Норвегия нарастват с 39% през 2017 г. при 29% през 2016 г. За сравнение в Холандия се отчита ръст от около 6.4%.

Лидери по продажби на автомобили за 2017 г. в Норвегия са Volkswagen Golf (VOWG_p.DE), BMWi3 (BMWG.DE), Toyota Rav4 (7203.T) и Tesla Model X (TSLA.O). Автомобилите на Tesla са изцяло електрически, а другите имат както чиста, така и хибридна версия.

Миналата година норвежкият парламент си постави необвързваща цел, че до 2025 г. всички продадени коли трябва да са с нулеви емисии. Другите държави също планират мерки в тази посока. Например Франция и Великобритания планират да забранят продажбата на петролни и дизелови автомобили до 2040 г.

Норвегия предприема редица мерки, за да насърчи преминаването към по-екологични автомобили. Например, някои региони в скандинавската държава събират по-високи пътни такси за дизеловите коли в сравнение с бензиновите. Така делът на продадените дизелови автомобили се понижи до 23% през 2017 г. от 31% през 2016 г.

Продажните цени също насърчават жителите на Норвегия да избират по-екологични превозни средства. Електромобилът на Volkswagen, Volkswagen e-Golf, се продава за 262 000 крони ( 32 300 долара) в Норвегия. Съвсем малко по-скъпо от цената за внос – 260 000 крони, показват данни на Норвежката асоциация за електрически превозни средства. За сравнение, вносната цена за бензинов Golf е 180 000 крони, а се продава за 298 000 крони. Такава става цената след като се начисли ДДС, въглероден данък и други данъци, свързани с теглото на превозното средство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.