Миналата година са ремонтирали три затвора, а тази трябва да приключи ремонта на още два.
АГЕНЦИЯ МОНИТОР

Вдигат заплатите на надзирателите в затворите с 9 млн. лв.

Тихомира Михайлова - сряда, 18-01-2017 - 11:28

9 млн.лева отпуска кабинетът за заплати на надзирателите в затворите. Това стана ясно от думите на правосъдния министър в оставка Екатерина Захариева в началото на заседанието на правителството. 

Парите ще отидат по бюджета на правосъдното ведомството, което ще получи общо 10 млн. лева, а средства са за Главна дирекция „ Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана”.

9 млн.лева от тези средства са именно за заплатите на надзирателите, така че възнагражденията им да се доближат до тези в другите структури по национална сигурност, каквото е МВР, обясни Захариева. По думите й  в продължение на много години системата е била недофинансирана, а заплатите на служителите не са били вдигани 7 години.

Захариева уточни, че отпускането на парите не е предизборно, защото за тях се е работило още от август миналата година. 

През 2016 година ведомството е осигурило металотърсачи за всяко едно от местата за лишаване от свобода и система за заглушаване на мобилни телефони, която сега ще бъде внедрена в затвора в Белене. Миналата година са ремонтирали три затвора, а тази трябва да приключи ремонта на още два.

Премиерът Бойко Борисов пък от своя страна обясни, че още преди Нова година са обещали, че ще осигурят пари, стига приходите в бюджета да се покачват устойчиво. По думите му служителите в затворите работят в тежки условия и имало големи диспропорции в заплатите в останалите силови структури. 

Борисов и Захариева пък получиха плакети от Глава дирекция „Изпълнение на наказанията”. „Горанов ще каже, че много скъпо ще ни излязат тези плакети”, пошегува той.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.