Медиатори решават споровете за родителски права

Анна Ефтимова - вторник, 18-07-2017 - 14:20

Родителите, които спорят за правата над детето да бъдат пращани на задължителна медиация, с помощта на която да решат проблемите си. Тази промяна в Семейния кодекс предлагат от Държава агенция за закрила на детето (ДАЗД).

„Предлагаме тази практика да стане задължителна, защото тя ще предотврати бъдещи конфликти между родителите, от които страдат децата“, обясни шефката на дирекция „Контрол по правата на детето“ към ДАЗД Камелия Николова.
Данни на Съюза на бащите в България показват, че всеки трети развод завършва с разправа за родителски права. В борбата за попечителство се включват и социалните работници, които в случаи на родителски конфликти трябва да изработят доклад за това при какви условия се отглежда детето. В опита си да спечелят социалните на своя страна, родителите твърдят, че бившата им половинка е насилник. „Много се злоупотребява със Закона за защита от домашно насилие, с цел бившата половинка да не получи права над детето“, заяви още Николова.
През март ДАЗД започна проверка как отделите „Закрила на детето“ работят по случаи на родителски конфликти. Резултатите показва, че за периода от март до май социалните от 42 отдела са получили 1026 сигнала за дете в риск заради спор между родители за правата над него.  След проверка на сигналите само за 289 от тях е била предприета работа с мярка за закрила т.е. детето е било отнето от единия родители или е било настанено при близки, или кризисен център. За 678 от сигналите социалните са преценили, че детето не е в риск и затова не са предприети мерки, но въпреки това на семейството се правят периодични проверки. В 59 от сигналите социалните служители са установили, че сигналите са фалшиви.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.