България няма да участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ

Подготвят обществената поръчка за изграждане на интерконектора с Гърция

Агенция Монитор - понеделник, 15-05-2017 - 12:22

Подготвя се документацията за обществената поръчка за изграждане на интерконектора Гърция - България, обяви в понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя трябва да стартира съвсем скоро и строителството трябва да започне до края на първото тримесечие на 2018 г., посочи тя. По думите й след 2020 г. трябва да има реални доставки главно от Азербайджан и други източници.

На въпрос дали държавата трябва да си върне контрола над ЧЕЗ Теменужка Петкова посочи, че когато се говори за продажбата на ЧЕЗ трябва да са ясни няколко основни неща. ЧЕЗ е частно дружество, в което едноличен собственик на капитала е чешката държава. Знаете кога се е случила сделката, тя е по силата на приватизационен договор. Това, че чешката държава е решила да продаде своя дял от ЧЕЗ в България, е решение изключително и само на собственика. Процедурата, която се провежда е по реда на чешкото законодателство и ние на този етап не бихме могли по никакъв начин да въздействаме, коментира Теменужка Петкова.

По думите й, когато се говори за това държавата да откупи ЧЕЗ, трябва да е ясно, че това представлява много сериозен ресурс - не само за закупуване, но и за инвестиции и за поддръжка на мрежата. Не трябва да забравяме и нещо друго, което е много важно, и то е свързано с това, което предстои да се извърши в електроенергийния сектор в страната - пълната либерализация на пазара, посочи Петкова, като също така напомни, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол, което означава, че всяко едно от тях ще трябва да се конкурира с всички останали доставчици на електрическа енергия. Това, което тези три електроразпределителни дружества ще продължават да ползват в рамките на един либерализиран пазар, е че те ще получават такса "пренос" и такса "достъп" тъй като мрежата е тяхна, но на практика всичко останало по отношение на търговията с електрическа енергия, на доставките, ще бъде на пазарен принцип, посочи Петкова. По думите й това са въпроси, които трябва да бъдат много добре анализирани, когато трябва да се взимат подобни решения. На този етап българската държава няма как да участва в такава процедура, това са стотици милиони, изтъкна отново министър Петкова.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.