Ж.п. гара "Филипово" в Пловдив, където за няма и една година две деца са ударени от волтова дъга
Авторът

Детска педагогическа стая поема децата, накарали Гюлхан да се качи на вагон

Ели Крумова - неделя, 20-11-2016 - 13:04

Полицейски инспектори от Детска педагогическа стая поемат двете приятелчета на обгорелия от волтова дъга 12-годишен Гюлхан Юсеинов. На 16 ноември, когато се е случило нещастието, петокласникът е бил на ж.п. гара „Филипово” в Пловдив заедно с 14-годишния Вели и неговото по-малко братче.

„Двете братчета са много палави. Създават проблеми и подтикват другите деца да правят бели. Дадени са на Детска педагогическа стая”, каза кметът на село Динк, откъдето са и трите деца, Йосиф Асенов. Предполага се, че именно Вели и брат му са предизвикали Гюлхан да се покатери върху товарния вагон, но пострадалото момченце изобщо не е съобразило, че така рискува живота си.  

Братчетата се преселили с родителите си в село Динк наскоро. Баща им бил турски гражданин, а майката помагала в семейния им бизнес. Фамилията имали баничарница в село Труд и се опитали да открият втора в село Динк. Започнали да строят, но градежът им се оказал незаконен, разказа Асенов. „Незаконната им постройка в Динк сега ще се бута. Доста бели правят децата, но и родителите им не взимат мерки. Баща им дойде веднъж пиян в кметството, та се наложи да викам полиция”, разказа още кметът. Братчетата пък се забавлявали, като дърпали шалтера на външните електромери на пенсионерите в селото. Тъй като баща им имал няколко коли, те взимали ключовете на някоя от тях и в отсъствието на родителите си, шофирали из селото. „Да, малки са, но карат колата на баща си. Карат я из улиците на селото, докато майката и бащата са на работа”, обясни Асенов. Друга беля на братчетата било да влизат в местната черква и да бият камбаните й без да има повод за това.

Състоянието на поразения от волтова дъга Гюлхан се подобрява, съобщиха от клиниката по термични травми. Момченцето е вече в съзнание, контактно е и няма опасност за живота му. Обгарянията му са обхванали 60% от тялото му и са дълбоки, но в понеделник му предстоят операции и лекарите се надяват, че палавникът ще се пребори и възстанови. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.