Нашият най-голям морски курорт е лидер по евтиния, заради по-ниските цени на храната.
СНИМКА МОНИТОР
НА ОСТРОВА

Рекламират Слънчев бряг за най-евтината дестинация в Европа

Агенция Монитор - петък, 14-04-2017 - 15:13

На албионците нашето летовище им струва 37 паунда на ден

Средните цени за британските туристи са се повишили в цяла Европа, отчасти поради по-слабия паунд. Проучването разглежда цените в потребителската кошница през март месец. То установява, че потребителската кошница от ежедневни стоки струва 37 паунда в Слънчев бряг, докато същите стоки в Ибиса - най-скъпата дестинация, струват 131 паунда, съобщава британската BBC.

Разгледани са 10 туристически разхода в 19 европейски морски дестинации. Проучването започва от разходи за обяд, вечеря и напитки до слънцезащитен крем. След Слънчев бряг, стоките са най-евтини в Алгарве, Португалия - малко над 58 паунда на ден, следвани от Коста Дел Сол в Испания с 61 паунда. Същите стоки струват 119 паунда в Соренто, Италия и 117 паунда в Ница във Франция.

Според Post Office Travel Money че ниските разходи в българския курот, са благодарение на цените на хранителните продукти в Слънчев бряг.

Средните цени за британците в 19-те курорта са нараснали със 17% до март тази година. Отчасти това се дължи на слабия паунд след гласуването на Брекзит, но също така и на нарастващата популярност на някои курорти. Най-големите покачвания на цените са в Задар, Хърватия с 44%, крайбрежието на Лисабон, Португалия с 29% и в Крит, Гърция също с 29 %.

В същото време, цените в някои дестинации падат, това са Слънчев бряг със спад от 10%, Мамарис в Турция с 4% и Пафос в Кипър с 0,5%.

В допълнение, трябва да се има предвид, че могат да се наблюдават големи различия в цените между подобни курорти в рамките на една и съща държава. Например, туристите в Испания могат да очакват да платят с 25% повече за ежедневни стоки в Коста Бланка - 76 паунда, отколкото в Коста дел Сол с цена от 61 паунда. 89 лири ще струват същите неща в Майорка, което е с 47% по-скъпо от Коста дел Сол. А Коста дел Сол остава с почти една трета по-евтина дестинация от Ибиса, където ежедневните стоки са 131 паунда.

Най-евтините пет курорта през март за британците са - Слънчев бряг, Алгарве в Португалия, Коста дел Сол в Испания, Мармарис в Турция и Пафос в Кипър.

Най-скъпи за тях са - Ибиса, Соренто в Южна Италия, Ница в южна Франция, Задар в Хърватия и Крайбрежието на Лисабон в Португалия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.