Седмината най-млади солисти ще пеят главни партии в „Янините девет братя“.

Най-младите оперни сили пеят в „Янините девет братя“

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 16:36

Новите най-млади певци в трупата на Софийската опера и балет са в основата на солистичния състав на първата премиера за 2018 г. - "Янините девет братя" от Любомир Пипков на 22 март. Участниците в международния форум "Опера Европа" ще са сред гостите на премиерата у нас. Спектакълът пък ще гостува на сцената на Болшой театър в Москва на 12 май.

Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов и Стефан Димитров откриха и традиционния Новогодишния концерт на операта преди дни с "Песен на братята" от творбата на Пипков. Всички те са участници в майсторския клас на именитата наша прима Красимира Стоянова на фестивала „Аполония 2017“.

„Янините девет братя“ е народна музикална драма, истински катехизис на нашето музикално изкуство, което се очаква да привлече и меломани от чужбина. За произведението музиковедът Иван Хлебаров пише: "Когато един оперен театър постави "Янините девет братя", това означава, че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална музикална култура", припомнят от Софийската опера.

Според режисьора Пламен Карталов шедьовърът на Любомир Пипков притежава всички качества на голямо оперно произведение. Условността на операта като събирателен феномен на различни изкуства - музика, театър, слово, изобразително изкуство, танц, позволява смело съчетаването им към главната цел на режисурата: слушателят зрител да бъде емоционално завладян и увлечен активно в действието на сцената, смята маестрото.

Самият композитор прави следното признание за „Янините девет братя“: „В операта исках да видя миналото на своя народ от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето… С историческия сюжет разрешавах съвременни задачи“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.