Учени от три контитента ще дискутират митовете да Древна Тракия

Христо Христов - понеделник, 04-09-2017 - 13:40

Над 200 учени от 21 страни в три континента, работещи в областта на интердисциплинарната наука „Траколия“ се включиха в работата на XIII-ия международен конгрес под мотото "Древна Тракия: Мит и реалност", който стартира в Казанлък.
„Мисля, че Казанлък и България ще Ви очароват и ще се връщате тук. Защото Казанлък и България са магия и траките са знаели това“, заяви министърът на културата Боил Банов в поздравителен адрес. Той изрази надежда че предстоящата дискусия ще завърши с нови доказателства за развитието на дисциплината, за чийто родоначалник се смята проф. Александър Фол.

В рамките на форума ще бъдат представени 134 доклада и 44 постера, сред заявилите доклади е доайенът на родната археология, проф. Мария Чичикова, откривател заедно със съпруга си на столицата на траките Севтополи,с при изграждането на язовир Копринка в началото на 50-те години на миналия ХХ в. В дневния ред са включени историята, археологията, изкуството, културата, езикът, религията, нумизматиката, епиграфиката и интердисциплинарните изследвания на древна Тракия и тракийското културно наследство.

Сред организаторите са Националният археологически институт с музей при БАН, СУ „Св
Климент Охридски“, Центърът по тракология при Институт по балканистика – БАН и исторически музей "Искра" в града – домакин.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.