Над 200 вина могат да бъдат дегустирани в Пловдив по време на Дефилето на младото вино
Авторът (снимката е илюстративна)

Дегустираме над 200 вина на Дефилето на младото вино

Ели Крумова - петък, 18-11-2016 - 11:15

Над 200 млади вина на 32 изби ще могат да бъдат дегустирани по време на фестивала „Дефиле на младото вино” в Старинен Пловдив.

Дегустациите ще се проведат на 12 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. В част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите. Участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция. Това съобщи Любозар Фратев – председател на Съвета по туризъм, който е съорганизатор на събитието. Официалното откриване е на 25 ноември от 14 часа в подножието на Старинен Пловдив и е с участието на виртуоза на кавала Теодосий Спасов.

По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, с участието на танцьори и музиканти от Ансамбъл „Тракия”. Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде даден с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, предоставена от миналогодишния носител на златното отличие. Оценяването на младите вина ще се извърши от енолози от УХТ, сомелиери, технолози по вината и двама чуждестранни специалисти. Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 26 ноември.

Победителите ще получат съответно бронзов, сребърен и златен Дионисий. Публиката също ще определи своя фаворит, на базата на попълнените анкетни карти. Специална награда ще бъде връчена и от двамата чуждестранни специалисти - дегустатори, които работят в сферата на рекламирането на винопроизводството и организацията на събития, свързани с промоцията на сектора.

Очакванията са дефилето да бъде посетено от над 18 000 души, което е около 20% повече от миналата година.

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив, в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.