Кръводарителите по време на пролетната кампания се увеличават
Монитор
Църквата и Българският червен кръст

Започва акция по кръводаряване на Цветница

Силвия Николова - сряда, 05-04-2017 - 16:46

Мобилни екипи ще дежурят пред централните храмове

 

Пролетната акция по кръводаряване започва в неделя на празника Цветница. По традиция тя се организира от Българският червен кръст и Българската православна църква, съобщиха от Министерството на здравеопазването. БПЦ е изразила подкрепата си за хуманната проява на доброволно кръводаряване, а Епархийското ръководство на Софийската света митрополия официално е дала благословията си за провеждане на инициативата, допълниха от пресслужбата.

Хематолози и медицински сестри от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) ще разположи мобилните си екипи си от 9 до 13 ч. в близост до храмовете "Св.а Неделя" (площад "Св. Неделя" 19, в аулата на Богословския факултет), храма "Св. Седмочисленици" - в сградата на Шесто основно училище "Граф Игнатиев", храма "Св. Параскева" (бул. "Г. С. Раковски" 58) и в храма "Покров Богородичен" (зад хотел "Родина").

Тази година инициативата е под надслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си". Всеки ден само в столицата се преливат над 100 литра кръв показват данни на центъра по хематология. Кръводарителите към момента в България са около 170 000. Според пациентските организации обаче реалните са далеч по-малко. Поне 130 000 от дарителите заработвали на черно – т.е. роднини на хора, които трябва да бъдат оперирани, отиват при тях и им плащат, за да дарят кръв.

Много по-спокойни ще се чувстваме, ако броят им стане 180 000 – 185 000, каза директорът на центъра д-р Николай Андреев. През 2014 г. броят кръводарявания е бил 169 481, през 2015 г. - 168 334, а през 2016 г. - 166 560 души.

Кръводарителите намаляват ежегодно с около 500-1000 души.

Проблемът е, че не всички хора, които се чувстват обществено ангажирани и биха искали да дарят, могат. Причината е във възрастта и някои заболявания. Освен това в българските училища, за разлика от чужбина, не се разяснява достатъчно необходимостта от кръводаряването, не се формират положителни нагласи у младите хора към този тип безвъзмездно дарителство. Затова когато медиите пишат по въпроса, са ни неоценим партньор. Особено през летните месеци, когато броят на кръводаряванията намалява, а катастрофите и пострадалите в тях са целогодишни, каза още д-р Андреев.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.