Проф. Георги Лозанов: Виртуална фабрика за фалшиви новини манипулира скрито обществото

Агенция Монитор - събота, 07-10-2017 - 18:39

Електронни медии формират цяла виртуална фабрика за фалшиви новини, която има за цел да манипулира скрито общественото мнение. Това коментира на 13-ата среща на БГ медиите в чужбина, организирана от БТА, бившият член на СЕМ и медиен експерт проф. Георги Лозанов. Той подчерта, че едно е да печелиш популярност с новини-менте, а съвсем различно е да прокарваш пропагандни стратегии и идеи, което е част и от хибридната война, а от думите му стана ясно и че е цел на виртуалната фабрика. Както, за да те лекуват, трябва да има компетентност и да се формира доверие, същото важи и за журналистите, коментира проф. Лозанов. Темата бе дискутирана и от настоящия председател на СЕМ София Владимирова, която коментира лансирана идея за създаването на доброволен регистър към Съвета на интернет-сайтовете. Тя бе категорична, че трябва да се заложи по-скоро на саморегулация,тъй като не е убедена, че създаването на подобен регистър би допринесъл за решаването на проблема. По повод скандала с водещия сутрешния блок на Нова TV Виктор Николаев, тя подчерта, че се надява, че няма да се стигне до дискусии дали  освен право на отговор, което в момента е гарантирано по закон, трябва да се гарантира и правото на въпрос. Посочи също, че има и друга страна на проблема – че по студията се налагат и канят меко казано „атрактивни“ гости, които имат именно такова поведение, което в момента се осъжда.

Участниците в срещата приеха и позиция, че от отстояването на критическата функция на журналистиката спрямо властта зависи честта на професията. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.