Заради поевтиняването на пшеницата и брашното

Месим по-евтина питка за Коледа

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 05-10-2016 - 21:00

Добрата реколта от пшеница у нас и по-света сваля цените й, което в следващите месеци ще поевтини брашното. Това става ясно от данните за пазара на зърно, представени вчера на Софийската стокова борса (ССБ). В момента суровината за хляба се котира по около 80 ст./кг е с 8% по-малко от миналата година.

Според прогнозата на Световния съвет по зърното (ССЗ) добивите в света през тази реколтна година ще бъдат

 

747 млн. т, което е с 10,7 млн. т повече от миналата

 

и 4-5 млн. т над очакванията през август. Преходните запаси се очакват да нараснат с около 13 млн. т до 231 млн. т. Единствено в ЕС урожаят ще е по-слаб и е ще бъде към 144 млн. т. Изключение правят Румъния и България. У нас се очаква добивите от жито да достигнат 5,3 млн. т, а в северната ни съседка - 8 млн. т. Според Антонина Белопитова от ССБ, заедно с житото от старата реколта предлагането у нас вече е на ниво от 6 млн. т. Борсовите цени у нас сега са около 254 лв./т без ДДС или 14% по-ниско от преди година, когато те са били 315 лв./т. В Унгария житото е паднало с 13% за периода до 149 долара за тон. В Русия фобната цена е 169-170 долара за тон или с 10% надолу спрямо миналия октомври.

„Руснаците са прибрали рекордно количество от 72 млн. т срещу 60 млн. т. миналата есен и планират

 

да продадат зад граница около 30,7 млн. т.

 

Украйна има намерение да изнесе 14,5 млн. т, а Казахстан - 8 млн. т, което е силна конкуренция за нашите производители” ,обясни Белопитова.

В Германия и САЩ цените на зърното спрямо миналата есен също са много по-ниски. В щатите - с 15%, а във ФРГ - с 8%. Само във Франция е са на нивото от октомври 2015 г. Интересното е, че борсовите цени на пшеницата в тези 3 страни се много близки между 185 и 187 долара.

Останалите селскостопански продукти, търгувани на световните борси бележат спад на годишна база, уточниха още от ССБ, като изключение прави захарта. „Тя у нас е по-скъпа от миналия септември и това се дължи не на сезона на компотите, а

 

заради по-малкото производство на тръстика в Бразилия”,

 

коментира главният изпълнителен директор на борсата Васил Симов. По думите му поскъпването за година в света е около 58%, а у нас - 20%. Рафинираната захар на борсата в Лондон сега е 597 долара за тон, срещу 378, година по-рано. Нерафинираната в Ню Йорк сега е 507 долара за тон, при 292 долара в началото на миналия октомври. В България борсовата цена е 1,30 лв./кг, а миналата есен е била 1,08 лв.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.