Кой да пази живота на пътника?

Иван Тропанкев - вторник, 21-06-2016 - 11:35

Също като в забележителния роман на Илф и Петров "Дванадесетте стола" време и в София да се организира вечеринка на "Дружеството за спасяване на давещите се". Очевидно е, че не само увеличената цена на билетчето в София ще кара пътниците да избягват градския транспорт след вчерашната катастрофа между трамвай и автобус с четирима ранени, сред които дете. Шофьорът на автобуса се оказа рецидивист - с 12 акта, от които 5 за катастрофи. Освен това на същото кръстовище при идентично произшествие преди две години пострадаха 8 души. Обясненията са обидни - наказанията на шофьора били за минал период, а на кръстовището обичайно било водачите на автомобили да открадват няколко секунди от вече червения светофар.

Излиза, че лозунгът на дружеството "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се", е актуален.
Няма място за ирония. Дебатите по новия Закон за движение по пътищата и завишените глоби още не са утихнали, а се оказва, че непрекъснато изскачат скрити мини. И на някой може да му хрумне по повод на този случай да поиска допълнителни изменения на закона. Истината обаче е друга. И тя е в безхаберието на онези, които не са взели под внимание, че си имат работа с потенциален убиец. И което е по-лошо - след случилото, се опитват да замажат вината си. Още преди две години движението на това, а и на други опасни кръстовища в страната, трябваше да бъде регулирано така, че да не се случват произшествия. Всички водачи с такива биографии да бъдат отстранени, а кандидатите за работа  да бъдат проверявани и за това.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.