Земеделският министър Румен Порожанов:

Българските и вносните храни са под строг контрол

Агенция Монитор - неделя, 12-11-2017 - 17:36

300 проверки не открили забранени вещества в месото

Произведените храни в България и вносните са под страг контрол на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това заяви по БНТ земеделският министър Румен Порожанов.
От началото на годината агенцията е направила повече от 300 проверки на предлаганото месо на пазара и не е открила наличие на забранени вещества в него, съобщи той. Употребата на антибиотици върху животните в българските ферми се извършва под стриктен надзор, като има срок, в който продукти от третираните единици не могат да се предлагат на пазара, категоричен беше Порожанов. Така той коментира доклада на Европейската агенция за лекарства, според който българското месо е сред месата с най-високо съдържание на антибиотици.
"Темата с антибиотици в храните категорично искам да кажа, че не съществува. Това, което се произвежда първо в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител на пазара е под строг контрол от гледна точка на всички изисквания за качество", каза Порожанов.
Министърът обясни още, че според него няма битка между производителите и търговците от големите вериги и цените на храните нарастват не заради търговски договори. Според него просто има дефицит на мляко и яйца. 

"От една страна, цените леко се повишават, от друга страна обаче, това дава възможност на самите производители да не изпадат, да бъдат в едно сравнително добро финансово състояние", добави той.
Порожанов допълни, че се работи в посока по-доброто разпределение на печалбата по цялата верига - така че да не остава само в търговците. Министърът се обяви и срещу предлаганите промени в Закона за храните, според които повечето минерални води на пазара трябва да се прекръстят, и обясни поправката с бизнес интереси.

 

Яйцата поскъпнаха с

над 11 на сто, до 30 ст. бройката

 С 11,1% поскъпнаха яйцата на едро у нас през миналата седмица и в края й те се продаваха по 0,30 лв. за брой. Това отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Кравето сирене поевтиня с 1,2 на сто и се продава по 6,01 лв./кг; кашкавалът тип "Витоша" поскъпна с 0,1% и се търгува по 10,46 лв./кг. Олиото поевтиня с 6 стотинки и се купува по 1,94 лв. за литър. Каймата е по 4,75 лв./кг, а пакетче краве масло от 125 грама падна с 4 ст. до 2,36 лв.. Пилешкото замразено месо се продаваше по 3,86 лв. за килограм на едро. Захарта се търгува по 1,35 лв./кг. Цената на брашното тип "500" се вдигна с 2,5% до 0,83 лв./кг. Зрелият фасул се купуваше средно по 3,36 лв./кг.
Оранжерийните краставици поскъпнаха с 4,5% до 1,85 лв. средно за килограм. Картофите се търгуваха по 0,51 лв./кг, морковите - по 0,68 лв./кг, а зелето се търгуваше по 0,55 лв./кг на едро. Зелените чушки поскъпнаха с 0,8 на сто до 1,21 лв./кг, а цената на червените чушки се вдигна с 3,3% до 1,57 лв. за килограм.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши за периода с 1,19% до 1,440 пункта. На годишна база ИТЦ се повишава с 11,8 на сто. След повишаване през зимата през юли тази година ИТЦ падна до 1,309 пункта заради сезонното поевтиняване на плодове и зеленчуци.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.