Отпред фаровете с тънки LED светлини са свързани със светлинна линия по ръба на капака.
Снимки Hyundai

Hyundai направи електрически SUV на водород

Денислав Стоянов - четвъртък, 18-01-2018 - 13:25

NEXO се зарежда само за 5 минути и има автономен пробег от 800 км

На изложението за потребителска електроника CES 2018, южнокорейският гигант Hyundai представи следващото поколение електрически SUV с водородна клетка, който е част от новата технологична концепция, насочена към свързаността и мобилните решения на бъдещето. Най-новият модел в екологично ориентираното портфолио на Hyundai се казва NEXO.

Футуристичният кросоувър представя пакет от прогресивни мерки за автономно управление, съчетани с екологично задвижване. Новият кросоувър NEXO е второто поколение серийно произвеждан автомобил с горивни клетки на Hyundai, след премиерата на ix35 Fuel Cell преди няколко години. Подобрения във всмукателната система за въздух и времето за презареждане осигуряват автономен пробег от 800 км.

Дръжките за отваряне на вратите се прибират, когато кросоувърът е в движение или е заключен.

Новият Hyundai NEXO е изграден на изцяло нова платформа. Тя е по-лека и позволява по-добро съчетание на компонентите на горивните клетки и големия набор от батерии. В сравнение с ix35 Fuel Cell, новият NEXO е по-голям във всяко отношение. Той има по-голямо вътрешно пространство, но новата и по-лека платформа в съчетание с по-мощния задвижващ блок от водородни горивни клетки дава възможност на електрическият SUV да постигне по-добри резултати във всяко отношение.

За задвижването на NEXO се използва електромотор с мощност 120 кВт или 164 к.с. Комплектът батерии е с увеличен капацитет от 40 кВт. Благодарение на това NEXO се ускорява от място до 100 км/ч за 9,4 секунди, което е с почти 3 секунди по-бързо от постижението на ix35 Fuel Cell. На дълъг път NEXO може да измине 800 км наведнъж и да бъде напълно зареден за 5 минути.

Резервоарът се пълни за 5 минути, но само при налична специална зарядна станция за водороден автомобил.

Със своята революционна горивна клетка и интелигентна система за подпомагане на шофьора, Hyundai NEXO без съмнение е поглед към бъдещето на мобилността. Той не отделя вредни емисии и със своето водородно задвижване е идеална основа за нуждите на автономното управление.

За първи път в индустрията NEXO представя монитор за невидимата зона, който показва на шофьора какво се случва в областта зад колата, която е недостъпна с огледалата. Системата от камери показва на новия монитор за наблюдение изглед от двете страни на автомобила, което дава на водача по-добра представа за картината, която иначе не може да се види с традиционното огледало за обратно виждане.

На екрана на централната конзола се изписва сигнализация, че водородът е изчерпан и трябва да се зареди.

NEXO е и първият модел на Hyundai, който вместо водача следва пътната лента при скорост до 150 км/ч. Новият асистент за движение в лентата и асистентът за шофиране по магистрала автоматично настройват волана, за да центрират NEXO в избраната лента. Системата работи и на магистрали, и на градски улици. Системата използва сензори и картографски данни за автоматично регулиране на скоростта на автомобила. Новият кросоувър е оборудван и с функцията Remote Smart Parking Assist, която му позволява автономно да паркира или излиза от паркинги и гаражи, независимо дали на борда има шофьор или не.

За задвижването на NEXO се използва електромотор с мощност 120 кВт и батерии с капацитет от 40 кВт.

Успоредно с най-новите автомобилни технологии, Hyundai демонстрира прогреса и в приложенията за дома, захранвани с водород. Програмата Hydrogen Life Vision показва възможностите на водорода в домовете, които се простират далеч извън общоприетите функции. Много уреди в кухнята, градината и хола могат да се захранват от водород. Дори отпадният продукт от горивната клетка на борда на NEXO е чиста вода, която може да се използва за поливане. Докато автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат единствено да намаляват вредните си емисии, NEXO може да произвежда вода за различни нужди.

Филтърът на NEXO улавя 99,9% от дребните прахови частици във въздуха и пречиства околната среда.

Визията Hydrogen Life намалява натоварването върху електрическата мрежа, като захранва с необходимия ток много от уредите в дома. Друга екологична функция на NEXO е способността за пречистване на въздуха. Тъй като системите с горивни клетки се нуждаят от изключително чист въздух, за да функционират, то филтърът на NEXO улавя 99,9% от дребните прахови частици във въздуха и по този начин пречиства околната среда около колата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.