БЛС подкрепи Националния рамков договор

Агенция Монитор - събота, 25-02-2017 - 22:17

Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепи Националния рамков договор за 2017 г. и така даде мандат за подписването му. По този начин се възстанови договорното начало със Здравната каса. Това решиха днес делегатите на срещата на съсловието. Решението беше прието с 219 гласа "за", 34 – "против", а 9 души се въздържаха.
Председателят на лекарския съюз Венцислав Грозев разкри, че разпределението на бюджетите за болниците ще бъда на тримесечие. Парите за болнична помощ на годишна база ще са 1.613 млрд. лева, 200 млн. лева отиват за първичната извънболнична помощ и още 219 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ.
Общо увеличението на средствата е с около 247 млн. лв., от които 156 млн. ще са средствата в болничната помощ. Месечното плащане до ноември 2017 г. за болнична помощ от Здравната каса е заложено да бъде от 133 млн. лв. За надлимитна дейност предвидените средства са в размер на 19 млн. лв.
В новия рамков договор пръстовият идентификатор отпаса. Цените на клиничните пътеки на този етап се запазват, като новите ще могат да се коментират след януари 2018 г. Предвижда се прехвърлянето на средства между отделните здравноосигурителни плащания също да става само след представяне на становище от лекарския съюз.
Възстановяването на сумите при преразход ще бъде изисквано само при доказана щета към бюджета. В противен случай ще се счита, че направените разходи са по медицинска целесъобразност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.