По новите правила в София може да поскъпне до 5,50 лв. за кубик.
МОНИТОР
От догодина

Водата поскъпва плавно

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 14-01-2016 - 17:27

От КЕВР обещават да няма шоков скок на цените

Водата ще поскъпва плавно, а не шоково. Това обяви Иван Иванов, шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Както при цената на електроенергията, така и при цената на ВиК услугите комисията ще защити обществения интерес", категоричен бе той. По думите му в новата наредба, която ще влезе в сила от 2017 г., пада от 4% на 2,5% социално поносимият праг на цената спрямо средния месечен доход на едно домакинство. Средно за страната това е цената на 2,8 куб. на човек.

„Комисията

 

няма да приема искания за цени над прага

 

от ВиК операторите”, предупреди Иванов. По думите му като цена той е различен за различните райони и области в зависимост от средния месечен доход на семействата в съответния район.

С намаляването на прага само в няколко района - Търговище, Шумен, Добрич, Силистра и Хасково, има риск по новите правила цената на водата да се окаже над социалния праг.

„За страната при среден доход от 350 лв. на човек, отнесен към 2,8 кубика, сегашната пределна цена е 5 лв., а с новия намален праг тя пада на 3,25 лв./куб. За София ако приемем среден доход от 600 лв., при действащия праг от 4% пределната цената е 8,60 лв./куб, а по намаления - 5,50 лв./куб. В момента в столицата тя е 1,47 лв./куб. м, а средно за страната - 1,80 лв.”, уточни Ивайло Кашчиев, ръководител отдел в КЕВР.

"Комисията

 

ще отчита баланса на интересите

 

между ВиК операторите и потребителите на ВиК услуги", каза още шефът й Иван Иванов. Той добави, че регулаторът с голямо внимание ще разгледа и ще се произнесе върху бизнесплановете на ВиК операторите за периода, който започва от 1 януари 2017 г. Те трябва да ги внесат до средата на 2016 г., за да има време да бъдат разгледани. Тогава ще станат ясни и новите цени на водата. Експертите от КЕВР обясниха, че те ще зависят в голяма степен от направените инвестиции от съответния ВиК оператор. Според тях субсидираните проекти по ЕС-програмите за нова инфраструктура също ще увеличат разходите на водните дружества. Причината е, че от една страна те ще съфинансират строителството, а от друга - за новите съоръжения ще се харчат пари за експлоатация и поддръжка. От КЕВР припомниха, че неокрупнените оператори няма да могат да получават субсидии по европрограмите.

Новите наредби за цените и за качеството на водоснабдителните услуги в България са

 

съгласувани със Световната банка.

 

КЕВР уточниха още, че от 1 януари 2017 г. всички оператори трябва да имат една цена, независимо по какъв начин се доставя водата - по гравитачен способ или чрез сонди и помпи. Така за първите абонати цената ще се увеличи, а за вторите - ще поевтинее, смятат експерти.