Бай Стайко от Нова Загора продава своите ботурници на цена според човека, посегнал към стреличките
Христо Христов

Пенсионер извади стрелички за Заговезни на пазара

Христо Христов - събота, 25-02-2017 - 11:04

Ръчно изработени ботурници /издялани от дърво стрелички/ извади на централния кооперативен пазар в Стара Загора преди Сирни заговезни пенсионерът от Стара Загора Стайко Петров. Възрастният мъж близо месец дялкал от мекиш стреличките, които след като бъдат запалени се мятат от ергените над огньовете за останалия още от езически времена празник. Огнените стрелички се хвърлят към дома на избраната от момъка красавица, която сама ги събира по двора.За най-лична се считала онази девойка, която е събрала най-много ботурници.

Ритуалът предшества даването на прошка и хамкането – опит да се захапе завързано на червен конец над трапезата парче твърда бяла халва. Сирни заговезни се празнува от източно винаги в неделя, 7 седмици преди Великден.

Бай Стайко твърди, че се заел с пипкавата работа не толкова да допълни пенсийката си, колкото да припомни на младите традицията.

По думите му поне до сега не бил виждал стрелички за заговезни – ментета.

„Нищо чудно , след като напишете сега догодина китайците да ни изненадат с някоя пластмасова щуротия за жълти стотинки и да провалят магията...“, пошегува се той.

Цената на сергията му е „плаваща“ - според вида на човека, който посягал към „стоката“ и според напазарените бройки – от 50 стотинки – до левче.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.