Почина ген. Стоян Тонев

Диана Варникова - неделя, 14-05-2017 - 22:18

Ген. Стоян Тонев е починал днес. Бившият началник на Военномедицинска академия в София е бил намерен безжизнен във вилата си във Велинград. Няма данни за насилие, коментира говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Ген. Тонев  е бил намерен в хола на постройката от градинаря, който се грижел за имота, когато стопаните били в столицата. Именно градинарят е подал сигнала към 18,30 ч. Пристигналата на място дежурна оперативна група не е открила следи от насилие. Каква е точната причина за смъртта на ген.Тонев може да докаже единствено аутопсията, ако близките му са съгласни да бъде извършена. По предварителна информация ген. Стоян Тонев е издъхнал от естествена смърт. Тялото му е било откарано в пазарджишката болница.

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. През 1979 г. завършва Висшия медицински институт в Пловдив със специалност "Кожни и венерически болести", а през 1981 г. завършва курс по авиационна техника. Специализирал е в САЩ, Франция и Чехия. От 1979 г. до 1981 г. е началник на Медицинската служба на авиополка в Чешнигирово, а от 1984 г. работи във Висшия военномедицински институт (дн. Военномедицинска академия (ВМА). От 1986 г. до 1989 г. е шеф на отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към института. От 1990 г. до 1992 г. е зам.-началник на Клиниката по кожни и венерически болести при Военномедициска академия и след това я оглавява. От 1 септември 2002 г. до 3 декември 2013 г. е началник на Военномедицинска академия. 
От февруари до октомври 2014 г. е заместник-кмет на София по здравеопазването. На 27 октомври 2014 г. полага клетва като депутат в 43-ото Народно събрание, където остава до февруари 2015 г. Напуска парламента заради скандал, като бе обвинен на нанесени щети на ВМА, докато е бил начело на болницата. 
През декември 2005 г. е обявен за "Лекар на България" за изключителен принос към здравеопазването, висок професионализъм, етика и морал, от Националния алианс "Живот в България", Медицинския университет в София, Съюза на учените и сдружението "Мати Болгария".
На 27 ноември 2008 г. е награден с орден "Стара планина" първа степен с мечове за изключителни заслуги за развитието на военното здравеопазване, за проявен професионализъм при организирането на медицинското осигуряване на въоръжените сили на Република България, за утвърждаване на Военномедицинска академия като водещо лечебно заведение и принос за поддържане на националната сигурност на Република България.
Има над 120 публикации, от които четири монографии и два наръчника.

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.