За лукс имотите искат повече от един депозит

Хазяите минават на седмичен наем

Васил Нанчев - вторник, 05-01-2016 - 19:56

Така по-бързо хващат квартирантите тарикати

Собственици на жилища в София са започнали да искат плащане на наема на по-малки вноски всяка седмица вместо само веднъж месечно, казват столични брокери. По този начин те по-рано разбират кои от квартирантите нямат намерение да се издължават редовно.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” колкото по-голяма става сумата, толкова по-трудно се плаща. При седмично издължаване на наема парите ще се събират по-лесно

смята той. „От друга страна, по такъв начин наемодателят още в първите 1-2 неплащания по-лесно може да потърси начин да се отърве от квартиранта. Друг е въпросът, че дори с перфектни договори, процедурата по изваждането на наемател от жилище може да отнеме месеци”, обяснява брокерът. По думите му за това собствениците най-често си запазват партидите за ток на свое име и при неплащане на наема го прекъсват.

Тихомир Цаков от „Аристо” прогнозира, че седмичното плащане на наема ще става все по-популярно. „Отделно хората ще търсят по-големи депозити, за да се застраховат от нелоялни наематели”, прогнозира той.

„Собствениците си правят сметката с депозитите да покрият поне един неплатен наем и висящи сметки За това все по-често се искат по 2 наема в депозит”, обяснява Наско Атанасов.

„По 2 депозита обикновено искат даващите под наем луксозни имоти”, казва Йорданка Рангелова - мениджър в „Адрес”. Според нея обаче не е удачно да се плаща наем всяка седмица, защото заплатите у нас се плащат месечно.

Част от брокерите очакват през 2016 г. лек ръст на наемите на жилищата, а други - застой. „От 2015 г. предлагането на квартири е по-малко от търсенето, затова тенденцията за ръст на наемите ще продължи. През последните 2 години в София можеше да се намери нещо за 350-400 лв. Сега вече е невъзможно обзаведено жилище да се наеме под 450 лв.”, смята Йорданка Рангелова.

През последната година много апартаменти, основно в големите градове бяха купени с цел инвестиция. Има вероятност голяма част от тях да започнат да се дават под наем. За това не очаквам покачване на наемите.

 

Пазарът ще остане нормален прогнозира Добромир Ганев от „Форос”. „Ще продължават да се търсят главно обзаведени апартаменти. В момента едва в 2 от 10 случая квартирантите се интересуват от жилища без мебели”, поясни той.

„Наемателите гледат жилището да не е с мебели от времето на соца и в 90% от случаите искат то да е изцяло обзаведено. Когато е евтино, държат да е чисто и поддържано”, обяснява Мая Иванова от „Явлена”. Според нея в момента има голям дефицит на квартири.