Снимка Община Димитровград

Ретросоц апартамент отваря врати за празника на Димитровград

Божидар Събев - сряда, 23-08-2017 - 14:41

Атрактивен ретро апартамент, който пресъздава времето от социалистическия бит ще отвори врати по повод 70-годишнината от създаването на Димитровград. Своеобразният музей на соца е на на бул. “Димитър Благоев” 9. В него е съхранено времето след 1951 г., когато първите блокове в новия град са посторени от бригадирите.

Това е музей за прехода от селския към градския начин на живот. Стаите в него са 4. Всички предмети, които са показани в него са автентични. Поради недостига на жилища в началото в новопостроените апартаменти се настаняват по две семейства. Семейството, което е имало деца се е разполагало в спалнята и още една стая, а това без деца в отделна стая. Кухнята, банята и тоалетните са били общи за всички обитатели на жилището.

Кухнята е с изградена от тухли мивка, типична за времето си. Допълват я легло с пружина, дървена маса за хранене и традиционния бял бюфет за посуда. Останалите стаи са спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие, съществувал във всички жилища, където жената е шиела и бродирала. Моделите жените са копирали от популярните за времето си списания – “Жената днес”, а по-късно и “Бурда”. В този кът на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели.

Гостната или всекидневната е стаята, в която се намира голяма масивна полирана маса с тежка плюшена покривка и т. нар. полирован бюфет, където са се нареждали по-скъпите сервизи. Интериорът се допълва от радио, грамофон и телевизор “Опера”. Телевизорът ще работи, за да могат посетителите да видят на живо черно-бялата картина на екрана. Във всички стаи има характерните за онова време жакардови килими и ковьори по стените.
Четвърта стая е обзаведена като кабинет.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.