През 2018 г. работим 12 дни по-малко за държавата

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 16:11

Тази година ще работим 12 дни по-малко за държавата. Анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ) са изчислили, че тази година ще трябва да отделим четири месеца, за да попълним нашия дял в държавната хазна.

През 2018 г. денят на свободата от правителството ще настъпи на 4-ти май, коментира Петър Ганев от института пред БНР. Миналата година датата е била 16 май, което означава, че 12 дни по-рано ще настъпи денят, в който вече няма да мислим за данъци.

Ако условно приемем, че дотогава сме работили само за хазната, след това ще работим единствено за себе си, като ще преразпределяме 36% приходи, добави Ганев.

Винаги се въртим около тези 35, 36, 37% преразпределение, като прибавим европейските средства - около 40%. По-скоро се наблюдава това разминаване между какво приемаме в бюджета и какво се случва в края на годината.

Тук икономистите говорят за завъртането на кръга от приемането на бюджети с дефицит, а в края на годината все се оказваме в излишък. Тази практика, според Ганев, вече е време да се преустанови.

„Пари в бюджета има. Въпросът е доколко ефективно ги харчим, тъй като видимо и за социалните системи ще има повече пари. Около 500 милиона повече в здравеопазване, 500 милиона повече в образование. Тези пари важно е дали достигат до повече хора“, бе категоричен той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.