Офталмолози наблюдаваха заснетата операция
Интернет
В Пловдив

Спасиха зрението на жена с операция 2 в 1

Монитор - понеделник, 27-03-2017 - 17:31

Офталмолози – хирурзи спасиха зрението на жена с уникална операция 2 в 1. Те са премахнали пердето на 72-годишната пенсионерка в същото време са му поставили имплант. Филм със заснетата сложна интервенция беше показан на симпозиум на Българското глаукомно дружество, който се проведе в Пловдив. решава два проблема на пациентката – катаракта и глаукома. Тя се е лекувала от четири години, но лекарствата не са успели да контролират вътреочното й налягане. Освен това, тя е имала и допълнителни проблеми от съдов характер и прекаран инфаркт. Жената е постъпила в клиниката за операция на перде, но лекарят преценил, че може да й спести втора операция впоследствие, като едновременно премахне катарактата и постави в окото имплант, който да контролира глаукомата.

По този начин само с една процедура с продължителност няколко минути на 72-годишната пациентка е поставена изкуствена леща за пердето и т.нар. антиглаукомен дренажен шънт ExPress. Той представлява метална тръбичка, по която вътреочната течност се оттича и така се осигурява постоянно вътреочно налягане.

Най-важното, което един глаукомно болен трябва да прави, е да поддържа очното налягане в норма. Това се прави по няколко начина – с медикаменти под формата на капки или хирургично.

По данни на Световната здравна организация между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома. В България болните от глаукома, които се водят на отчет, са 78 487 – това е много по-малко от 2% от населението. Две трети от засегнатите са жени, а 80% от всички сс заболяването са над 60-годишна възраст.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.