Реститути от Стара Загора плашат със съдебни дела в Страсбург

Христо Христов - сряда, 28-09-2016 - 10:04

Лавина от съдебни дела у нас и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заплашва община Стара Загора ако днес /29 септември/ местните старейшини приемат да се извършат промени в Общия устройствен план на терените в района на някогашния парк Бедечка. За това предупредиха собствениците на реституирани през годините имоти там в открито писмо до медиите.

В него се казва:„Готови ли сте да платите последствията, което ще предизвика настоящото „Предложение"? Съдът ще присъди много по-висока цена за имотите ни, защото са минали години и всичко поскъпва! Поради това необосновано и незаконосъобразно е предложението на кмета. Ще започнат съдебни дела срещу Общината в Българския и Европейския съд, за плащане на: за пропуснати ползи и извършени разходи;за пропуснати инвестиционни проекти и изпълнението им;а данъци за 15-20 год.назад; за платените суми по изработването на ПУП-а; за плащане на реално възстановени земи, като общината ще се лиши от над 100 дка. Площ и разноските по съдебните дела и т.н.“

Казусът със земите в Бедечка вече втора година е на вниманието на обшествеността в Града на липите.  Междувременно в района, където е най-старото дърво:680-годишен чинар, вече започна изграждането на ВИП – селище.

Заради издадените строителни разрешения си замина дългогодишният главен архитект Иван Кирчев. Според специалисти ако общината реши отново да си вземе реституираните от съда терени бъджетът й ще бъде натоварен с около 50 млн лв. Екоактивистите настояват там да има парк и да не се разрешава строителство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.