След бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев

Започват дисциплинарки срещу 14 служители на затвора

Монитор - петък, 13-04-2018 - 13:19

Да бъде потърсена дисциплинарна отговорност на 14 служители от Софийския затвор – 12 от тях на изпълнителски и двама на ръководни длъжности. Това е едно от предложенията, които е направила назначената комисия, изясняваща фактите и обстоятелствата около бягството на двамата затворници на 3 април т.г. в София, съобщиха от министерството на правосъдието.

Ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов обяви резултатите от проверката до момента. На пресконференцията присъства временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ старши комисар Васил Миладинов и главен инспектор Ивайло Йорданов – началник на сектор „Охрана и сигурност в затворите“.

„Установени са редица нарушения по надзорно-охранителния режим от страна на длъжностни лица, най-вече неизвършване на личен обиск и претърсване на багаж“, заяви проф. Проданов. Той допълни, че е констатиран занижен контрол по носене на постовата служба и са налице слабости от организационен характер. По думите на проф. Проданов е установено още, че съответните длъжности лица са били наясно с високата обществена опасност, която са представлявали двамата лишени от свобода.

По отношение на внесеното оръжие в затвора, проверката не е установила еднозначно как е било пренесено в корпуса на затвора и работата в това отношение ще продължи.

Проф. Проданов заяви още, че комисията е излязла с общо 12 конкретни препоръки, които имат за цел повишаване на ефективността на надзорно-охранителната дейност.

Проверката е показала, че Пелов и Колев са се събрали заедно един час преди бягството. Тогава те са напуснали спалните помещения и са се отправили към откритата част на затвора, посетили са лавката, откъдето са си купили продукти и са се отправили към помещението за получаване на пратки. На тях не е бил направен личен обиск, такъв не е бил направен и на колетите, които са получили.

Зам.-министърът Проданов прочете и малко данни за характерите на двамата бегълци. Пелов е описан като дързък, ловък и хитър. Човек, който може да контролира изключително добре емоциите си. Колев пък е обратното - той не успява да овладява гнева си.

Дисциплинарните производства ще продължат около месец-месец и половина, предположи проф. Проданов. Най-лекото наказание е мъмрене, най-тежкото - уволнение. Според зам.-министъра обаче едва ли ще обаче ще се наложи само "мъмрене".

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.