Болниците със задължения за над 500 млн.лева

Агенция Монитор - неделя, 08-10-2017 - 15:50

Всеки здравноосигурен с Е-здравна карта от догодина

Болниците са натрупали задължения за над 500 млн.лв. Четири- пет са в особено тежко състояние, заяви здравният министър проф. Николай Петров. Като най-проблемни той посочи тези в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца.

По думите му не се предвижда вариант за закриване на Врачанската болница. Протестите на хората от града пред сградата й продължиха с искане тя да не бъде затваряна. Гражданите блокираха възлов булевард, като заявиха, че ако лечебното заведение бъде затворено, на пациентите ще се наложи да пътуват до Монтана или София, което в някои случаи може да бъде и фатално.

Министърът посочи, че той, екипът му, кметове и областни управители разговарят почти всеки ден с нейния директор и търсят решение за излизането й от финансовата криза.

Ръководството на Министерството на здравеопазването З решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч, каза министър Петров.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували балони, които започват да се пукат.

Нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн. лева дългове“, заяви той.

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 година.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ.

Системата е претоварена, обслужва много пациенти, обажданията са много, включително и такива, които не са спешни. Министър Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в „Спешна помощ” ще стане по-атрактивна.

За да бъде намалена бумащината в здравеопазването, още в първото полугодие на 2018 година е напълно възможно у нас да бъдат въведени електронните здравни карти, каза още проф. Николай Петров. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент, например в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.