Снимки БГНЕС

Вътрешният министър с изненадваща проверка на българо-турската граница

Агенция Монитор - събота, 28-01-2017 - 14:36

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов пристигна тази сутрин в РД "Гранична полиция"-Елхово, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министър Узунов поясни, че "целта на посещението е да се убеди в ефективната охрана на границата и да се срещне лично с професионалния състав, изпълняващ отговорната задача за защита на българската държавна граница".

Дежурният на Регионалния координационен център докладва на министъра за състоянието на оперативната обстановка по българо-турската граница и техническото състояние на използваните системи за наблюдение и охрана на границата.

Вътрешният министър прие доклада на дежурните и ръководния състав за оперативната обстановка и организацията на работа. На място той се запозна с условията, при които граничните полицаи работят и техническата обезпеченост на граничния пункт.

След това министър Узунов се отправи към ГКПП Лесово, за да се запознае със ситуацията на граничния пункт и състоянието на граничното възпрепятстващо съоръжение.

Той се е срещнал с новата смяна за деня и е изслушал доклада на началника на ГКПП Лесово за оперативната обстановка и натовареността на пункта. Министър Узунов се е запознал със създадената организация за граничен контрол. Той е обсъдил с ръководния състав на граничния пункт състоянието на граничното съоръжение в района и е поискал подробни разяснения къде минава трасето на възпрепятстващото съоръжение.

Министърът се е запознал с възможностите за технически контрол на автомобилите при проверки за транспортиране на нелегални мигранти, както и с работата на екипите, оказващи експертна помощ от изградената там Контактна точка на Фронтекс за установяване на крадени автомобили, фалшиви документи за самоличност и обмен на оперативна информация.

По време на посещението си министър Узунов се срещнал и със съвместен граничен екип, в който участват холандски полицаи, работещи на пункта по линията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Той е разговарял с тях за впечатленията им от създадената организация, ефективността от смесените екипи, техническото оборудване и условия за работа.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.