Локалната хиперхидроза създава конфузни ситуации в офиса
Yandex

Обилното потене подсказва за скрити болести

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - четвъртък, 08-06-2017 - 08:00

Обилното потене създава не само личен хигиенен дискомфорт, то може да се окаже и белег за скрито заболяване, чиито симптоми все още не са се проявили, предупреждават американски учени. Това нарушение в организма се нарича хиперхидроза. При нея организмът фактически остава без вода и соли. Често пъти усиленото потоотделяне се провокира от тежки заболвания като ревматизъм, туберкулоза, неврастения, базедова болест, псориазис и екзема. Затова, ако страдате от потенето ви е повишено, веднага вземете талон за направление от вашия личен лекар за преглед при невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено то да е и симптом на на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система.
Хиперхидрозата е локална - когато усилено се изпотяват дланите и подмишниците, и генерализирана - когато цялото тяло се изпотява. Постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии. Те разрушават епитела (горния слой на кожата), а това води до претърквания и гнойни заболявания.

Лечението й става с две групи методи - консервативни и хирургични. Към хирургичните се прибягва само, когато консервативните не помогнат. Хиперхидрозата често е свързана с нарушена работа на вегетативната система на организма, която е призвана да адаптира нашето тяло към измененията на влажността и температурата в околната среда. Затова тази система трябва да се тренира с водни процедури, студенти влажни обтривания поне два пъти на ден, и контрастен душ с последващ масаж, както и топли бани вечер с добавени във ваната на хвойнов екстракт или морска сол.
Към методите за нейното лечение се използва още облъчване с рентгенови лъчи, хипноза и физиопроцедурите. При лекарствената терапия основно се използват транквиланти, защото помагат да се контролират емоционалните нарушения и стресовете. Използват се и антихолинергични препарати. Хирургичните методи срещу хиперхидрозата са два- симпатектомия (притискане на нерв, причиняващ изпотяването с титанова скоба) и кюртаж на подмишничните падини. Какъв ще изберете за лечение е в зависимост от съвета на личния ви лекар.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.