СНИМКА МОНИТОР
УТРЕ В БУРГАС

Рибари правят кръгла маса за делфините

Агенция Монитор - неделя, 24-07-2016 - 18:51

Браншови организации от рибарския и туристическия бизнес по морето организират днес среща в Бургас, на която ще обсъдят въпроса с делфините и рискът да бъде забранен риболовът. Това съобщи за „Монитор” Тодор Георгиев от Асоциация „Българско Черноморие”.

По думите му покани за нея са изпратени покани за участие на премиера Бойко Борисов и министрите на околната среда и водите, на земеделието и на икономиката или на упълномощени от тях лица. Срещата е насрочена за понеделник от 11.00 часа в хотел „Аква”.

Георгиев обясни още, че в Черно море има 3 вида делфини и само един от тях - Морската свиня може да се види близо до брега, останалите най-често се срещат в райони отдалечени на 30 до 50 км навътре в морето. Според него някои хора, които не са еколози в най-активния сезон преувеличават проблема с мъртвите делфини.

„От рибарската агенция направиха проверка съобщиха, че мрежите на рибарите не са причина за мъртвите животни. От екоинспекцията пък потвърдиха, че броят им не е по-голям, отколкото през предишни сезони”, обясни Георгиев. „Сега близо до брега се лови само хамсия”, добави той.

По думите му научно все още не установено, че точно през юли морето изхвърля телата на умрели във водата делфини. Според рибари делфинът е умно и силно животно и е изключително трудно да бъде се хване в мрежи.

Д-р Йордан Господинов от Сдружение „БГ - фиш”, каза за „Монитор”, че не може да се говори за рибарите по морето като за бракониери. „Делфините не са убити от тях. Утре на кръглата маса ще чуем всички мнения преди да отправим исканията си”, допълни той и добави, че не бива обаче да се вземат решения от днес за утре и да се забранява риболовът.

Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев” обясни, че евентуална забрана за риболова ще е пагубна за поминъка на хората. „Най-лесно е да обвиняват нас рибарите за мъртвите делфини”, каза той. „Обвиняват ни за дънните мрежи за калкана, че убивали делфините през лятото, но този улов се прави през зимата между - януари, февруари и март. На въпросите за смъртността на делфините през лятото трябва да дадат отговор биолозите, военните, а не рибарите ”, обясни Милев.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.