Копривщенска къща и танцуващи сервитьори на нашия щанд

Правим седмица на българските храни в Германия през април

Паулина Йоргова - петък, 15-01-2016 - 13:49

Биволски мезета и розово вино за гостите ни в Берлин

Седмица на българските храни ще бъде организирана през април в няколко големи търговски вериги. Това стана ясно след срещата на зам. министърът на земеделието Васил Груден и представители на немските вериги, която се проведе на българския щанд в първия ден на изложението «Зелена седмица» в Берлин. Промоцията ще започне от немската стоица, а след това ще продължи и в други големи градове на федералната република. «Щандовете в големите магазини ще имат традиционна българска визия, надяваме се потребителите да оценят качествените продукти, които ще покажем. Има голям интерес към българското вино, освен това ще представим сирене и млечни продукти, които също срещат добър прием на немския пазар.

 

Специален интерес има към биологичните продукти

 

плодове, зеленчуци и мед, както и традиционни месни продукти. Неизменно голямо внимание се обръща на розата и продуктите с розово масло.», уточни още Грудев. След като приключи българската седмица производителите и търговците ще имат възможност да се договорят за регулярни доставки в Германия. «За нас е важно да разширим възможностите си за износ към трети страни. Те са сериозен приоритет, защото Европа е пренаситена от храни.», каза още той.

Българският щанд беше официално открит от зам. министър Васил Грудев и федералният министър на земеделието на федералната република Кристиян Шмит, който всяка година посещава лично едва седем- осем щанда. По време на най-голямото изложение за храни в Европа, което се провежда за 81 път има около 2 000 участници и 68 национални щанда. Очакват се почти 500 хиляди посетители да преминат през залите. Министър Шмит получи от българския домакин кошница, в която освен вино и месни продукти със защитено наименование, бяха сложени и отбрани биопродукти – сирене, сладка, мед, сушени плодове и ядки.

„За нас е много важно, че

 

за 27 път страната ни се представя на „Зелената седмица”

 

имаме амбицията и визията и качеството на предлаганите стоки да бъдат на изключително високо ниво и щандът ни да стане една истинска витрина за българските продукти”, каза Грудев. Това е истинската цел при посещението на подобни прояви – да представим нашите продукти, да запознаем гостите с тях и най-вече да достигнем до други пазари.

Националният щанд, разположен на 143 кв.метра през тази година е оформен като традиционна копривщенска къща с два действащи етажа. Срещите на официалната делегация се провеждат в т.нар. „Буров кабинет”, който напомня обстановката в която е работил великият банкер. Ансамбъл „Българе” са ангажирани с цялостното обслужване на българският щанд през тази година. Момчета и момичета в национални носии радват гостите не само с уникални танци, но и ги обслужват в импровизираната българска кръчма. Предлагат се традиционни български храни, кюфтата и кебапчетата вървят заедно с нашенска ракия и мастика. Особено интересни за посетителите са нашенските мезета от биволско месо, както и сирената и месните продукти със запазено наименование на произход. „Искаме посетителите да усетя, че България е не само една изключително красива държава, но че има гостоприемни хора”, каза Христо Димитров, ръководител на ансамбъла, който използва описът си от организирането на Фестивала на народната носия в Жеравна и при представянето на страната по време на „Зелената седмица”. 18 компании български компании се представят на изложението, розово вино, сладка, мед и много биопродукти са сред изложените стоки.

Междувременно в Берлин бе подписано административно споразумение между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералния институт за оценка на риска в Германия от директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев и представляващият института проф. Райнер Витковски. „Основната цел е с нашите взаимни усилия и чрез сътрудничеството, да подобрим анализа на качеството на храната, която се предлага на българския пазар.”, каза зам. министър Грудев. Проблемът с качеството на храните и неговият анализ престава да бъде проблем на една страна-членка, а на съществуващия глобален пазар, според него.