В Хасково се търсят основно малки апартаменти.
СНИМКА WIKIMEDIA.ORG
ВЪВ ВАРНА

Половината от сделките с ипотека

Добромир Радушев - понеделник, 20-03-2017 - 15:00

Половината покупките на жилище по морето са с ипотечно кредитиране, като само за миналата година във Варна от 8 500 реални сделки, 4000 са с ипотеки. Това съобщи за „Монитор” Добромир Ганев от една от големите посреднически агенции в морската ни столица.

Според него ипотечното кредитиране в страната за миналата година бележи ръст от близо 24 % с близо 50 000 ипотеки. Във Варна нарастването е било 30%, уточни Ганев. За това раздвижване на имотния пазар и високия ръст на реализираните сделки, основната заслуга е на банките, които от 3 години са катализатора за раздвижването и отпускането на големи кредити, при много изгодни лихви. Трезорите отпускат заем за покриване на 80-90% от стойността на жилището. Има обаче случаи, когато кредитополучтелите не теглят цялата отпусната сума, защото имат средства и имат по-голямо самоучастие в сделката. С това пък си намаляват годините за плащане или сумата по вноските. Това се практикува предимно при покупката на жилища, ново строителство, коментират още брокерите.

За старите имоти интересът е главно към ипотекираните, които след обявяването им на търгове, в които няма кандидати, се обезценяват доста и могат да се купят изгодно, дори и на половината от пазарната им стойност. В бранша смятат, че около 10% от имотните сделки на пазара са с ипотекирани жилища на фалирали бизнесмени, неизрядни платци към НАП, длъжници на банки или към различни дистрибутори и доставчици.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.