Данъци в четвърти клас, гимназистите играят сиртаки

Мила Мишева - неделя, 01-10-2017 - 17:14

Четвъртокласниците ще учат за предназначението на банките и ролята на данъците в часовете по предприемачество. Това предвижда проектът на нова учебна програма, качена на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) за обществено обсъждане. От хлапетата от последния клас на началното образование ще се очаква да познават предназначението на банката като предприятие за съхранение на пари и на кредити, както и да разбират ролята на данъците за осигуряване на обществени потребности. В часовете по „Технологии и предприемачество“ са заложени още теми, свързани с обработката на хранителни продукти, правилата за безопасна работа с уреди като готварска печка, ютия, компютър, телевизор и др. От децата ще се очаква още да разбират значимостта на различни професии в обществения и частния сектор за развитие на местната икономика. Според проекта за учебна програма те ще трябва да предлагат идеи за решаване на икономически проблеми на практическа основа, както и да знаят движението на парите като фактор за развитие на икономиката. В проекта на програма по „Човек и природа“ пък е заложено децата за учат за Земята, Луната, както и да назовават планетите. Тогава те ще се запознаят и с основните жизнени процеси като дишане, хранене и размножаване. Темите в учебната програма включват още промените по време на пубертета, както и вредното въздействие на алкохола, наркотиците и никотина.

Основното предназначение на дигиталните устройства, както и как се съхранява и обработва информация в тях, са заложени в уроците по „Компютърно моделиране“ в проекта на учебна програма.

От учениците ще се очаква да изработват проекти като тестове, пъзели, анимации с екологична насоченост. В часовете по физическо възпитание и спорт пък четвъртокласниците ще учат стъпките на „Дунавско хоро“ и „Седенчица“.

В проекта на програмата за десетокласниците пък е заложено гимназистите да се научат да танцуват „Еленино хоро“, както и гръцкия танц „Сиртаки“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.